Ден на дрвото
Дата на објава: 
11 Ноември 2009
den na drvo 2.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, неговиот хрватски колега Петар Чобанковиќ и Соња Буковец, државен секретар на Министерството за земјоделство, шумарство и  храна на Република Словенија, во паркот на Скопски саем,  симболично засадија дрва. На ваков нашин за прв пат заедно, тие се приклучија на големата акција за пошумување на Република Македонија ,, Ден на дрвото-засадија својата иднина,, која по трети пат ќе се одржи кај нас во петок на 13 ноември.


Регионален форум за зголемување на конкурентноста на земјоделството за полесен настап на пазарот на ЕУ
Дата на објава: 
1 Ноември 2009
ministerski forum  fotka.JPG

Почитувањето на стандадрите за безбедност на храната е основен предуслов за подобрување на конкурентноста на земјоделскиот сектор, но и можност за полесен пласман на нашите производи на европскиот пазар. Ова е еден од заклучоците  на  учесниците на Регионалниот министерски форум на тема „Зголемување на конкурентноста на земјоделството за полесен настап на пазарот на ЕУ“, што се одржа  во Скопје во рамки на годинашната саемска манифестација Агрофуд.


Средба на Заменик министерот за земјоделство Перица Иваноски со Стефан Нилсон
Дата на објава: 
9 Ноември 2009
IMG_5740ig4.jpg

Размената на информации меѓу Владата и земјоделците и соработката при донесувањето значајни одлуки, особено во периодот кога почнуваат преговорите за членство во ЕУ, според Стефан Нилсен претставникот од Европскиот економски социјален комитет е еден од врвни приоритети.

 

Оваа пракса на соработка како што истакна заменик министерот Иваноски, на средбата со Нилсен, кај нас е веќе воспоставена и во иднина ќе се интензивира.


Прв ИПАРД форум
Дата на објава: 
6 Ноември 2009
saem 1.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски, на денешниот прв ИПАРД форум што се одржа на Скопскиот саем истакна дека со ИПАРД фондовите ќе се подобри квалитетот и ќе се зголеми пазарната вредност на земјоделските производи. Сега, додаде тој, повеќе од 50 отсто од вкупниот годишен извоз на земјоделски производи од Република Македонија се реализира на пазарите на Европската унија. Со стандардизирање на производството, повеќе од сигурно е дека оваа бројка можеме да ја зголемиме. Од овие причини, констатира министерот Димовски, со ИПАРД фондовите ќе се подобри квалитетот и ќе се зголеми пазарната вредност на земјоделските производи, а со тоа и нивниот извоз.


Состанок на Комитетот за следење на реализацијата на ИПАРД програмата
Дата на објава: 
5 Ноември 2009
SDC10653.JPG

Првиот повик за прибирање на предлог-проектите за искористување на средствата од предпристапната ИПАРД програма на Европската унија ќе биде објавен кон почетокот на идниот месец.


Syndicate content