Светска банка ја подготвува новата стратегија за партнерство со Република Македонија, земјоделството е приоритет

Дата на објава: 
3 Јули 2018
36596411_10156987741425628_7889950240961200128_n.jpg

Светска банка започнува со подготовка на новата стратегија за партнерство со Република Македонија, во која што земјоделството е високо на листата на приоритетни сектори, ова беше тема на денешниот работен состанок на министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Николовски со директорот на Светска банка за Македонија, Марко Мантованели.
После неколку години Светска банка назначи одговорно лице за земјоделство во канцеларијата во Скопје, кое од следната недела заедно со МЗШВ ќе работи на анализа на приоритетите кои што може финансиски да ги поддржи во следниот период. За одговорно лице за земјоделство во канцеларијата на Светска банка, е назначена г-ѓа Силвија Маури.
На состанокот министерот Николовски, ги информираше претставниците од Светска банка за сегашните и идните реформи кои ќе ги спроведува МЗШВ, во земјишната политика, искористувањето на средствата од ИПАРД Програмата, капиталните инвестиции во водостопанската инфраструктура, трансформацијата на шумарскиот сектор, справување со климатските промена и реформата во советодавниот систем.
Посебен акцент беше ставен на креирање на услови за организирано договорно производство, подобрување на квалитетот и стандардите и стратегија за извоз на македонските земјоделско-прехранбени производи. Од Светска банка потенцираа дека во оваа област поседуваат експертиза и можност да обезбедат средства за инвестиции во откупно-дистрибутивни центри.
Меѓу другото, Светска банка следната недела ќе го потпише договорот со Европската унија, за спроведување на Функционалната анализа на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, од која што треба да произлезат идните насоки за системско функционирање на министерството како институција со цел обезбедување на навремени и квалитетни услуги и информации за граѓаните.