Новости

Уделот на земјоделството во бруто домашниот производ во првиот квартал пораснат за 5,1%
Дата на објава: 
8 Јуни 2018
logo_mzsv.png

Според официјалните податоци на Државниот завод на статистика на Република Македонија забележан е раст од 5,1% во земјоделството за првиот квартал, во споредба со претходната година. Во првиот квартал од 2018 земјоделство шумарство и водостопанство учествуваат со високи 6,6% во бруто домашниот производ, за разлика од истиот период во 2017 година, кога овој процент изнесувал 1,5.
Пресметките за првиот квартал на 2018 година уште еднаш потврдуваат дека политики на МЗШВ се во насока на развој на земјоделството. Оваа Влада е насочена кон реални проекти, кои ќе дадат реални и одржливи позитивни резултати.


Дефинирани областите од земјоделството кои ќе се финансираат со 15 милиони евра од ИПА 2019
Дата на објава: 
7 Јуни 2018
bertolini.jpg

За финансирање на земјоделството во Македонија преку Инструментот за претпристапна помош на Европската унија ИПА 2019 ќе добие 15 милиони евра. Секторската работна група во која што членуваат претставници од МЗШВ, од Делегацијата на ЕУ, од надлежните институции во секторот земјоделство, странски донатори и невладини организации, вчера ги дефинираше приоритетните области кои финансиски ќе се поддржат со овие 15 милиони евра.
За прв пат финансиска поддршка од ИПА 2019 ќе добие секторот шумарство во насока на воспоставување на шумарски информативен систем кој ќе биде важна компонента за одржливо стопанисување со шумите, за креирање на политиките за приближување на македонското шумарство кон современите текови и обезбедување на податоци кои се важни за развојот на овој сектор.


Анѓушев: Владата е насочена кон реални економски проекти за објективни и одржливи позитивни резултати
Дата на објава: 
6 Јуни 2018
DSC_3892.JPG

Потпретседателот на Владата на Р.Македонија задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев, заедно со министрите за финансии Драган Тевдовски, за транспорт и врски Горан Сугаревски и за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ги презентираа резултатите од анализите за ефектите од економските политики на Владата на Република Македонија.

Анализите се изготвени врз основа на податоци добиени од државните институции и од стопанските комори што ги користи економскиот тим на Владата при креирање на краткорочни и долгорочни политики.

Вицепремиерот Анѓушев посочи дека Владата е насочена кон реални економски проекти, кои ќе дадат објективни и одржливи позитивни резултати.


Објавен повикот за поднесување на барања за исплата на 50 отсто од трошоците за набавка на педигриран добиток
Дата на објава: 
1 Јуни 2018
IMG_0040.JPG

По повод денешниот Светски ден на млекото, денеска министерот за земјоделство шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски присуствуваше на настан организиран од Млекара АД Битола. На настанот насловен како „Ден на фармери рекордери на Бимилк“, менаџментот на млекарата во присуство на министерот Николовски додели неколку плакети за најуспешните фармери производители на млеко за 2017 година.


Со формирање на Локалните акциони групи до директен економски бенефит за македонските земјоделци
Дата на објава: 
30 Мај 2018
1.jpg

Денеска во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа завршната конференција од проектот на Република Македонија и Република Словенија за ЛИДЕР Пристапот во Македонија.
ЛИДЕР Пристапот и ефикасното функционирање на Локалните акциони групи ( ЛАГ-ови) за првпат успешно се реализираат во Македонија. Како резултат на соработката со словенечкото министерство денес има 13 регистрирани Локални акциони групи, кои ќе добијат финансиска и институционална поддршка од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. За оваа намена со Програмата за рурален развој 2018 се предвидени 10 милиони денари. Ваквата финанасиска и институционална поддршка ќе продолжи се до акредитирање на мерката ЛИДЕР преку ИПАРД Програмата.


Syndicate content