Новости

МЗШВ ќе воспостави државен Национален гарантен фонд за полесен пристап на земјоделците до кредити
Дата на објава: 
12 Јуни 2018
IMG_8041.JPG

Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство, интензивно работи на воспоставување на државен Национален гарантен фонд, со кој што ќе се олесни пристапот на земјоделците до кредити а со тоа ќе се зголеми инвестициската активност во земјоделството, потенцираше министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски на денешната втора сесија на Работната група за земјоделство и рурален развој, на тема „Кредитирање и современо и конкурентно земјоделство“, организирана во рамки на Националната конвенција за Европска Унија во Република Македонија.
Николовски појасни дека за почеток основа за воспоставување на Националниот грантен фонд ќе биде одблокирањето на парите од јапонската помош. Воедно додаде дека во моментов, во соработка со УСАИД е воспоставен гарантен фонд, преку кој што е обезбедена гаранција за до 50 отсто од висината на побараниот кредито,.


Поедноставни даночни постапки и повеќе пари кај земјоделците
Дата на објава: 
11 Јуни 2018
IMG_2344.JPG

Со последните измените на Законот за персонален данок на доход, значително се поедноставуваат даночните постапките за земјоделците, порачаа на денешната заедничка прес конференција министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски и директорката на Управата за јавни приходи, Сања Лукаревска. Со последните законски измени, се намали прагот за регистрација на овие даночни обврзници.
Во таа насока со измените на законот се зголеми прагот за остварени приходи од продажба на земјоделски производи од претходно 300.000.00 денари на 1.000.000 денари, за што земјоделците кои немаат дополнителни приходи во текот на годината, ќе имаат право на поврат на данокот на доход. Министерот Николовски посочи дека на овој начин остануваат повеќе пари кај земјоделците, а дополнително ќе бидат ослободени од досегашните административни процедури.


Почнува аплицирањето за добивање на средства од „Програмата за рибарство и аквакултура“
Дата на објава: 
9 Јуни 2018
logo_mzsv_9.png

Од денеска до 9 - ти јули 2018- та година, сите кои сакаат да градат нови или да ги ревитализираат старите рибници и пунктови ќе може да аплицираат за добивање на средства преку „Програмата за рибарство и аквакултура“ .
Преку оваа мерка ќе може да се градат нови риболовни пунктови, да ги реконнструираат и адаптираат постоечките, како и да направат рехабилитација на риболовни води со доградба, надградба и опремување на постоечките капацитети/мрестилишта за производство на репродуктивен и порибителен материјал. – вели диреторот на АФПЗР Николче Бабовски.


Заврши поправката и надградбата на радарскиот систем Ѓуриште
Дата на објава: 
9 Јуни 2018
IMG_1789.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски и директорот на управата за хидрометереолошки работи Ивица Тодорoвски денеска беа во посета на Ѓуриште,по повод завршувањето на поправката и надградбата на радарскиот систем.

„Климатските промени се едни од најзначајните работи на кои што како Влада и министерство сме насочени, се со цел да креираме адаптивни мерки со кои што ќе помогнеме на граѓаните,на секторот земјоделство,фармерите , и за квалитетно следење на временските услови и превземање соодветни агротехнички мерки. “ – истакна Николовски

По речиси 5 години Министерството за земјоделство, преку програмата за рурален развој, обезбеди 3 милиони денари средства за поправка и надградба на радaрскиот центар Ѓуриште. Благодарение на новиот систем земјоделците ќе можат навремено да се информираат и да се заштитат од потенцијални временски непогоди.
На поправката и надградбата на радарскиот центар Ѓуриште, работеше тим од Русија


Ловечкиот испит од утре се полага со олеснети критериуми
Дата на објава: 
8 Јуни 2018
lov2.jpg

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска оствари средба со ловџиите во Струмица, на која ги најави новите критериуми за полагање на ловечкиот испит.

„Со измените на законот за ловство кои што ги направивме, со укинувањето на електронското полагање кое што се одвиваше само во Скопје, од сега ќе се одвива низ целата територија на Република Македонија, а започнува од утре, 9-ти Јуни во Пехчево“ – изјави министерот Љупчо Николовски

Според претходниот закон од 2013 година ловечкиот испит се полагаше електронски и вклучуваше непотребни трошоци. Не беше земено предвид дека голем дел од кандидатите се во поодминати години или немаат познавања за работа со персонален компјутер. Од друга страна, одделно се полагаа првиот и вториот дел на испитот, што им наметнуваше дури до 150 евра повеќе трошоци на кандидатите, а непотребно се плаќаа и услугите за правното лице задолжено да го спроведува испитот.


Syndicate content