Анѓушев: Владата е насочена кон реални економски проекти за објективни и одржливи позитивни резултати
Дата на објава: 
6 Јуни 2018
DSC_3892.JPG

Потпретседателот на Владата на Р.Македонија задолжен за економски прашања Кочо Анѓушев, заедно со министрите за финансии Драган Тевдовски, за транспорт и врски Горан Сугаревски и за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, ги презентираа резултатите од анализите за ефектите од економските политики на Владата на Република Македонија.

Анализите се изготвени врз основа на податоци добиени од државните институции и од стопанските комори што ги користи економскиот тим на Владата при креирање на краткорочни и долгорочни политики.

Вицепремиерот Анѓушев посочи дека Владата е насочена кон реални економски проекти, кои ќе дадат објективни и одржливи позитивни резултати.


Објавен повикот за поднесување на барања за исплата на 50 отсто од трошоците за набавка на педигриран добиток
Дата на објава: 
1 Јуни 2018
IMG_0040.JPG

По повод денешниот Светски ден на млекото, денеска министерот за земјоделство шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски присуствуваше на настан организиран од Млекара АД Битола. На настанот насловен како „Ден на фармери рекордери на Бимилк“, менаџментот на млекарата во присуство на министерот Николовски додели неколку плакети за најуспешните фармери производители на млеко за 2017 година.


Со формирање на Локалните акциони групи до директен економски бенефит за македонските земјоделци
Дата на објава: 
30 Мај 2018
1.jpg

Денеска во Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство се одржа завршната конференција од проектот на Република Македонија и Република Словенија за ЛИДЕР Пристапот во Македонија.
ЛИДЕР Пристапот и ефикасното функционирање на Локалните акциони групи ( ЛАГ-ови) за првпат успешно се реализираат во Македонија. Како резултат на соработката со словенечкото министерство денес има 13 регистрирани Локални акциони групи, кои ќе добијат финансиска и институционална поддршка од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство. За оваа намена со Програмата за рурален развој 2018 се предвидени 10 милиони денари. Ваквата финанасиска и институционална поддршка ќе продолжи се до акредитирање на мерката ЛИДЕР преку ИПАРД Програмата.


Со потпишување на колективен договор до подобри услови за работа и повисоки плати
Дата на објава: 
28 Мај 2018
logo_mzsv.png

Денеска во Министерството за земјоделство шумарство и водостопанство се одржа состанок со претставници од Шумската полиција.
На средбата се разговараше за потпишување на Колективниот договор, и при тоа беше договорено да се формира работна група за да се подготви Колективен договор кој што ќе придонесе за поголема ефикасност на Шумската полиција и зголемување на платите на вработените во Шумската полиција. Во Работната група ќе учествуваат претставници од Независниот синдикат на полицијата, Синдикатот на УПОЗ, како и претставници од МЗШВ. Документот кој што ќе произлезе ќе биде потпишан од двете страни.


Делегација од МЗШВ учествуваше на Агро-економскиот форум меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа во Литванија
Дата на објава: 
25 Мај 2018
33579987_1739113252812893_5871695755101601792_o.jpg

Прв пат после пет години Република Македонија се претстави со свој национален штанд на еден од најголемите саеми за земјоделство и прехранбена индустрија „Agrobalt“ што се одржува во Вилнус, Литванија. На штандот финансиран од Министерството за земјоделство,шумарство и водостопанство, неколку македонски компании ги претставија своите земјоделско-прехранбени производи.
Во рамки на саемот се одржа состанок во врска со Платформата на Европската унија и Форум на високо ниво околу загубите и отпадот од храна, како и 13-тиот Агро-економски форум меѓу Кина и земјите од Централна и Источна Европа (CЕЕC), на кој што една од темите беше дигитализација на земјоделскиот сектор, а на кои што учествуваше делегација од МЗШВ предводена од државниот секретар Нефрус Челику.


Syndicate content