Во четврток започнува исплатата на субвенциите за тутунот
Дата на објава: 
15 Мај 2018
logo_mzsv.png

Во четврток, оваа недела, ќе започне исплатата на субвенциите за тутунот од реколатата 2017 –та. Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, во моментов ги подготвува решенијата за исплата по што ќе следува исплатата на субвенциите.
Според податоците, зголемени субвенции за тутунот од реколтата 2017 ќе добијат над 23.400 тутунари.
Во однос на просечната откупна цена на тутунот, оваа година се постигна убедливо највисока просечна цена од 217,6 денари за килограм.
Со новиот начин на зголемено субвенционирање во три нивоа кој започнува со реколтата 2017, субвенцијата за прва класа тутун е 80 денари субвенција, за втора класа 70 денари и 60 денари е третото ниво за трета и четврта класа како и за дополнителни класи.


Николовски: Создаваме услови за развој на примарното производство на свинско месо и за преработувачката индустрија
Дата на објава: 
14 Мај 2018
IMG_5800.JPG

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски присуствуваше на отворањето на новиот преработувачки капацитет на фармата Единство Челопек, кланицата „Мич Челопечко“. Министерот Николовски посочи дека модернизацијата и зголемувањето на производствениот капацитет на оваа фарма се докажува дека условите кои ги создава Владата за развој на приватниот сектор, особено во прехрамбениот даваат резултати.


Нов Протокол за побрз проток за извоз на македонските земјоделско-прехранбени производи
Дата на објава: 
14 Мај 2018
DSC_7732.JPG

Директорите на Царинската Управа и на Бирото за јавна безбедност, Ѓоко Танасоски и Лазо Велковски, во присуство на министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство, Љупчо Николовски, денеска потпишаа нов Протокол за уредување на постапките за побрз проток на жива стока, стока во жива состојба, опасни материи, стока во новиот компјутерски транзитен систем и на празни камиони на граничните премини Табановце и Богородица.

Овој протокол, како што истакна министерот за земјоделство, водостопанство и шумарство, Љупчо Николовски, е од исклучително значење за извозот на македонските земјоделско – прехранбени производи.


Преку поинтензивен билатерален дијалог до посилни економски врски меѓу Македонија и Словенија
Дата на објава: 
11 Мај 2018
logo_mzsv.png

Љубљана, 10.05.2018 Вчера и денеска главниот град на Словенија беше домаќин на 11. Седница на Мешовитaта комисија по Спогодбата за стопанска соработка помеѓу Република Македонија и Република Словенија. Македонската страна ја предводеше државниот секретар во Министерство за економија г-дин Зоран Павловски, а словенечката беше предводена од државниот секретар во Министерство за надворешни работи на Република Словенија, г-дин Изток Мирошич,

Целта на Мешовитата комисија е развивање и унапредување на вкупните билатерални економски односи меѓу двете земји во повеќе економски области, како и развивање на можности, изнаоѓање на решенија и иницирање на предлози за подобрување на условите за економската соработка.


МЗШВ ќе реализира сет мерки за развој и зголемување на органското производство
Дата на објава: 
10 Мај 2018
org2.jpg

Македонија има поволни агро-еколошки условиза развој на органското земјоделско производство, затоа започнуваме со реализација на сет мерки за стимулирање и унапредување на овој тип на производство, порача министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски на денешната тркалезна маса „ Како да се поттикне органското производство на храна“.
Николовски потенцираше дека заложбата на МЗШВ за органското производство не е само декларативна, туку производителите на органско производство во Владата треба да гледаат силен партнер.


Syndicate content