Можности за користење на ИПАРД фондовите во Република Македонија-Стопанска комора на Р.Македонија
Дата на објава: 
3 Ноември 2009
image1.jsp.jpeg

Со цел навремено да  го информира  земјоделско-прехранбениот сектор со финансиските можности  што ги нудат ИПАРД - фондовите. министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство во Стопанската комора на Р: Македонија организираше работилница на тема „Можности за користење на ИПАРД фондовите“.

 

Интересот на земјоделците и преработувачите за ЕУ средствата е голем, но и познавањата за изготвување бизнис планови се на завидно ниво.


Министерот Љупчо Димовски во посета на органска фарма и винарија
Дата на објава: 
31 Октомври 2009

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Димовски  ја посети фармата за органско производство што е дел од органската винарска визба „Грков“ кај Кавадарци.

 

Фармата располага со 140 кози, раса „алпина“, од чие млеко се проиведуваат седум типови органско сирење, со сертифицирани површини за органско градинарско производство и овоштарство, со 11 хектари сопствени лозови насади за производство на органско грозје, а има и ресторан со сала за дегустација, за организиран пречек на туристи.

 

Министерот Љупчо Димовски, имаше можност да ги дегустира првите органски произведени вина во Македонија.


Состанок на Управувачкото тело на ИПАРД со градоначалници
Дата на објава: 
30 Октомври 2009
vlada1.JPG

Телото за управување со ИПАРД при Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска организираше работен состанок на тема „ИПАРД - европски можности за Локален економски развој и улогата на општините во локалниот економски развој.

 

Еден од заклучоците на денешниот работен состанок на Управувачкото тело на ИПАРД фондовите, градоначалниците и нивните претставници беше дека потребна е поголема регионална соработка на единиците на локалната самоуправа за поефикасно користење на ИПАРД фондовите.

 

Локалната самоуправа пројави голем интерес за користење на услугите на советниците од Агенцијата за поттикнување на развојот на земјоделството  преку нејзините дисперзирани канцеларии, со цел да им се објасни и да им се помогне на земјоделците во користењето на пари од ИПАРД програмата.


Работен состанок на тутунарите и откупувачите за подготовка на новата откупна кампања за тутунот
Дата на објава: 
29 Октомври 2009
tutunari za veb.JPG

Откупот на тутунот од годинешната реколта може да почне веднаш по верификација на мострите ,беше кажано на денешниот работен состанок на министерот за земјоделство,шумарство и водостопанство Љупчо Димовски со сите откупни претпријатија и со претставници на тутунските здруженијата. Верифицираните мостри за кои е задолжена посебна Комисија во Министерството, ќе бидат доставени до откупните пунктови во законскиот рок односно на 16 ноември. Според искажувањата на откупните претпријатија веќе се обезбедени финансиски средства и веднаш по добивањето на мострите планираат да започнат со откупот.

 

Проблеми генерално не се очекуваат е заклучокот од денешната средба,но тутунарите побараа од откупувачите да не се повтори минатогодишната состојба кога на крајот од откупот тутунот се откупуваше по многу повисока цена.

 


ИПАРД - европски можности за Локален Економски Развој и улогата на Општините во Локалниот Економски Развој
Дата на објава: 
29 Октомври 2009

Утре, петок, 30 октомври, во 15,30 часот во Владата на Република Македонија, ќе се одржи работен состанок ,,ИПАРД - европски можности за Локален Економски Развој и улогата на Општините во Локалниот Економски Развој,,.

 

На состанокот ќе се изврши презентација на ИПАРД фондовите, улогата на општините и на советодавните служби  во нивносто спроведување.

 

Состанокот го организира Телото за управување со ИПАРД при Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство на Република Македонија, а на него ќе учествуваат претставници од Платежната агенција, од Агенцијата за поддршка на развојот на земјоделството, како и градоначалници, претставници од општините и од ЛЕР тимовите.


Syndicate content